DUIVEN(TOP)SPORT

DUIVEN(TOP)SPORT….is goed kunnen omgaan met de warmte-organisme van de duiven.

Ik heb meerdere malen al is geschreven in diverse columns, dat een wedstrijdduif moet kunnen beschikken over een zogeheten meest ideale vorm van warmtebeheer. In de volksmond ook wel de forme fee genoemd.

En waar haalt een top wedstrijdduif zijn warmte vandaan. Is dat uit zijn primaire voeding, zoals graansoorten, peulvruchten en de diverse zaadsoorten? Ja, voor wat betreft het fysieke deel van de thuisvlucht natuurlijk wel. Da’s logisch, toch..?

Minder logisch of minder voor de hand is het om zijn warmte als wedstrijdduif te halen uit zijn motivatie om z.s.m. de afstand van losplaats terug naar zijn thuisbasis af te leggen. Echter, zo moeilijk voor te stellen is dit natuurlijk ook niet, want ook wij mensen vinden het in de regel meer dan prettig om ergens super gemotiveerd aan de start te verschijnen.

Motivatie, dat is een heel andere vorm van warmte, die niet zozeer de spieren de nodige verbrandingswarmte aanlevert, maar de geest aanspoort om tot het uiterste van de fysieke mogelijkheden te gaan.

Maar er is nog een heel andere vorm van warmte-organisatie, die een wedstrijdduif en zelfs een mens rijk is. Dit is de warmte vorm, die je kunt herkennen in de wedstrijdconditie van mens en dier. Vandaar, dat ik er zelf heel veel waarde aan hecht om precies die dingen te doen en laten, die een perfecte conditie van lichaam, geest en psyche in de weg staan.

Maar om dat we het hier hebben over wedstrijdduiven, zal ik me verder beperken tot het aanwijzen van de mogelijkheden, die een duivenmelker terzijde heeft staan, als het gaat om het oppoken van de warmte-organisatie bij zijn wedstrijdduiven:

– laat niks aan het toeval over als het gaat om zo vers mogelijk voer, plus de benodigde supplementen;

– laat geen mogelijkheid voorbij gaan om ze tot op het bot toe hard te laten trainen boven het hok, plus natuurlijk het zoveel mogelijk wegbrengen tot ongeveer 25 km;

– laat geen mogelijkheid onbenut om gedurende het vliegseizoen met enige regelmaat een dierenarts te bezoeken;

– en als laatste: laat geen mogelijkheid onbenut om jezelf tot op het bot toe te motiveren om de allerbeste te willen zijn.