zwart goud Jelle jellemaHistorie: Jellema duiven

Últsje Jellema is in de 60er jaren begonnen met het houden van postduiven. Toen zoon Jelle nog maar amper kon lopen,  was hij al vaak met z’n vader in de hokken te vinden.

Tot halverwege de jaren 80 werd fanatiek op de programmavluchten gespeeld, waarbij de beste resultaten op de 1 daagse fondvluchten behaald werden. Vanaf ongeveer 1985 wordt doelgericht op de overnachtfond gekweekt, gespeeld en geselecteerd. Dat is gedaan met de eigen duiven die al hadden laten zien dat ze capaciteiten op de zwaardere vluchten hadden. Daarnaast werden duiven verkregen van Piter Beerda uit Ter Idzard die in de jaren 80 formidabel vloog. Hij werd in 1984 kampioen van de afdeling Friesland met uitsluitend jaarlingen. Met deze eigen duiven plus de duiven van Beerda is de afgelopen jaren een hechte stam opgebouwd waar zeer zorgvuldig mee wordt omgesprongen. Het is dan ook zo dat de basis duiven behoorlijk nauw aan elkaar verwant zijn. Dit maakt deze duiven ook zeer geschikt om mee te kruisen met andere rassen, dit is ook op andere hokken gebleken. Jellema heeft ook succes gehad met de inbreng van duiven van de heer Akkermans uit Nieuw-Vossemeer  en twee geweldige kweekdoffers (de broers 584 en 585) van K.J. Dijkstra uit Wapserveen.

 

Met alleen de allerbeste uit deze stam namen wij Henk Verheij (een goede vriend van Theo en kweekparnter) en TA Streefkerk en zoon genoegen en wordt er aan zeer nauwe inteelt gedaan. Deze inteelt jongen worden voor de kweek gebruikt en om mee te vliegen.
Ze worden ook ingezet om mee te kruisen of we zetten ze tegen een andere lijn binnen onze eigen stam.
Mocht u belangstelling hebben in jongen uit deze duiven neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op per mail of telefonisch.