Een 1e nationaal blijft altijd een ongelofelijke belevenis; ook voor Theo Streefkerk. Hieronder zijn verhaal van die van de 16e juli in 2005.
Op ons eigen hok lande de winnende duif van Bordeaux van de afdeling 5 en ook de snelste van het hele concours in sector 2.

Deze Bordeaux stond vooral in het teken van de warmte in Frankrijk. Op de dag van lossing op teletekst pagina 436 gaf men aan dat op de vlieglijn de temperaturen konden stijgen van 35 tot 38 graden. Theo maakte, na bestudering van de weerkaarten, de rekensom dat de eerste grote groep duiven wel eens zo rond 10 uur verwacht konden worden.

Het weer is overigens een grote hobby van Theo. Zo lang hij duiven heeft, houdt hij bijna van alle vluchten het weerverloop bij in een logboek. Dat geeft een schat aan informatie en daar hebben Theo en zijn zoon veel profijt van, bijvoorbeeld bij het bepalen van de duiven welke meegaan. Van iedere duif houdt hij de specialisatie bij (sneller bij wind mee, of wind tegen, regen of beter met warm weer e.d.).

Op zaterdagmorgen, 16 juli, was Theo al vroeg opgestaan. Meestal is het zijn zoon die in de hele vroege uren de duiven opwacht, maar die was die dag op vakantie. Theo ging eerst de duivenhokken schoonmaken en de duiven verzorgen. Nadat hij buiten wat gegeten had en de zon opkwam, snoeide hij nog even de Ligusterhaag.

Rond 5 minuten over acht zag hij wat vliegen boven zijn hoofd. Het was vermoedelijk een tortelduif, dus gaf Theo er niet echt veel aandacht aan. Echter, na een aantal minuten zag hij tot zijn grote verbazing een weduwnaar in de spoetnik zitten. Het was de NL 2001-1903412, een donkere witpen met een schitterend Aarden oog, een zuivere Sjaak Steketee uit Bruinisse. Deze doffer is een inteelt product van de Pauduivin en de vader van de bekende Stayer van Sjaak de “16” (voor de insiders).

Het elektronisch systeem gaf aan dat de duif was geconstateerd op 08.10.02, op een afstand van 887 km. De duif werd net als de andere duiven gespeeld op dubbel weduwschap, eigenlijk als experiment omdat Theo wat duivinnen wilden testen en het rendement van zijn in te zetten duiven wilde verhogen. De doffer is een laat jong van 2001 en is in 2002 afgericht. Hij werd vervolgens ‘voorzichtig’ gespeeld op een overnachtingsvlucht met het bekende resultaat op die bewuste zaterdag in juli.

Stamboom van de Bordeaux winnaar

p022_0_01_01