DUIVENSPORTONTWIKKELING IN EEN NOTENDOP

DUIVENSPORTONTWIKKELING IN EEN NOTENDOP
Inleiding – ik heb een samenvatting geschreven, die een bestuurder zou kunnen helpen om op het idee te komen. Dat je als verantwoordelijke je niet moet vergissen in de complexheid ervan. Ik bedoel hiermee, dat je als voorzitter of lid van het dagelijks bestuur. Niet het idee moet hebben om met een beperkt pakket aan noodmaatregelen, je de duivensport in een veilige haven kunt binnen loodsen. Maar daarentegen, is het ook niet goed om niks te doen. En daarom heb ik deze column gepost.
Ten eerste, moet je heel goed weten waar je aan begint. Want de tekenen zijn niet zo heel erg gunstig, wanneer je kijkt naar de huidige stand van moderne duivensportzaken. Ik hoef maar te verwijzen naar het feit dat onze NPO, nu momenteel financieel zo goed als vleugellam is. En binnen de meeste afdelingen spelen er immers ook knap wat stevige organisatiezaken. Met een soms verlammende rol. Dus, kortom er is nogal wat gaande op dit moment.
Ten tweede, je hebt als gedoodverfde en moderne bestuurder, een hele dikke huid nodig. Want voordat je het weet, word je op een of andere manier bedreigd. Verdere uitleg lijkt me op dit punt overbodig, als je de laatste onheilsberichten hierover leest.
Ten derde, je moet kunnen beschikken over een hele brede kennis, inzake de oude duivensport. Want die zal alsmaar je aandacht opeisen.
De eerste stappen, die zijn altijd het moeilijkst. Waarbij je vooral moet denken, aan de groep melkers, die denken te moeten blijven vasthouden aan de zogeheten vergane glorie. Want ik weet niet hoeveel NPO besturen en zelfs verenigingsbesturen zijn hier niet al over gestruikeld..!
En om voorbij deze groep van conservatieven te geraken, moet je vooraf heel goed kunnen inschatten. Waarmee ze je proberen tegen te houden. En hier gedegen rekening mee houden, want het is in mijn visie niet erg wijs. Om aan deze groep zo maar voorbij te gaan.
Welnu, mijn advies luidt in het kort: bezin eer ge begint. En houdt terdege rekening met de tradities binnen onze gelederen.

 

Rob Van Hove